Het Groene Huis

 

 
    Thuis
    De Eigen Wijzen
    Mijn visie
    Ook voor jou?
    Voor moeder en kind
    Trauma Babytijd
    Methoden
    Helende reis
    Kinderreizen
    Voice Dialogue
    Coaching
    Wie ben ik
    Opleidingen
    Kosten en Contact
 

Praktijk voor Haptotherapie, Helende Reis en Voice Dialogue
Joke Lamers
Haarlem, Heemstede, Bennebroek, Hoofddorp, Bloemendaal

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 
 

Kinderreizen

 

Er zijn ook speciale helende reizen voor kinderen.

Die duren ongeveer 1,5 uur.
Kinderen zijn zeer snel, direct, vinden het leuk en zitten vaak nog niet zo vast aan hun emotionele bagage.

Een kinderreis is een geweldig avontuur van glijbanen, magische voertuigen en de toverkracht van genezing, die kinderen enorm goed kan doen. Je gunt het kinderen dat kinderverdrietjes en angsten niet zodanig opgeslagen worden, dat ze levenslang blijven storen. Soms ben je je als ouder of begeleider niet bewust van de impact die een bepaalde gebeurtenis op het leven van een kind kan hebben. Als een kind bepaalde problemen heeft kan een reis enorme opheldering bieden.

Hoe gaat een kinderreis?

De kinderen worden meegenomen op een wervelende, sprankelende reis door hun eigen lichaam. Ze dalen een prachtige trap af, worden op elke traptrede in de spotlights gezet als een bekende Nederlander, en komen uit bij het stralende licht van wie ze in wezen zijn. Hier staat een superster voor ze klaar als gids, bijv: Joda, een engel, Harry Potter, Hermelien, God, een nijlpaard....; een wezen dat de wijsheid en veiligheid voor ze in huis heeft om deze reis met ze aan te gaan. Ze kiezen deze zelf. Een magisch voertuig brengt ze vervolgens naar die plek in hun lichaam waar de reden van het probleem huist. Kinderen pakken deze magische voertuigen vanzelfsprekend op. Van spaceshuttle, UVO tot grote schelp getrokken door 6 zeepaardjes, lieveheersbeestjes en gouden koetsen, hun fantasie wijst ze de weg om het beste voertuig te creren.

Met grote zaklampen gaan de kinderen het lichaamsgebied waar ze uitkomen verkennen. Spannend! Wat is er allemaal te zien, hoe voelt het daar en is er misschien ook een stukje van dat lichaamsdeel wat speciale aandacht vraagt; dat er raar of niet zo gezond uitziet?... Als ze dat stukje aanraken hoe voelt dat dan...

Wanneer hebben ze dit gevoel eerder gevoeld, komt er een herinnering boven. Ze zijn dan zodanig voorgekookt om hun lichaamswijsheid uit te nodigen dat er dan meestal wel een herinnering bovenkomt. En deze herinnering, dr gaat het om. Deze herinnering wordt uitgewerkt bij het vuur van de eeuwige liefde, in de veilige aanwezigheid van hun gidsen en in de wetenschap dat ze nu de kans krijgen om alles uit te spreken wat ze toen niet hebben geuit, of konden verwoorden. Ze krijgen ballonnen vol met prachtige kwaliteiten die ze kunnen gebruiken om zich volledig te uiten. Kinderen zijn zeer loyaal en meestal volledig bereid om uiteindelijk iedereen en alles te vergeven en de lading los te laten.

Dan weer kijken in het lichaamsdeel. Kinderen vinden het geweldig om te zien hoe daar van alles in beweging is voor de heling. Het mooie is natuurlijk ook dat een kind een stukje vertrouwen in de helingskracht van het eigen lichaam krijgt aangeboden.

De terugreis gaat beginnen. Kinderen nemen vaak heel actief deel aan deze reis.

Na de reis wordt het kind nog gevraagd om het stukje van het lichaam te tekenen waar ze geweest zijn, voor en na het helingsproces. Dit levert prachtige en sprekende beelden op, met soms verrassend anatomisch correcte details.

Welke verandering er in het kind als gevolg van deze reis optreedt wordt zorgvuldig over tijd bekeken.

Twee voorbeelden van kinderreizen die ik bij mijn eigen kinderen heb afgenomen:

Mijn zoontje van 7 stootte mij onhandig aan. Ik mopperde. Hij begon vervolgens zichzelf als een zeer stom kind uit te schelden. Ik ben zo dom, zo dom. Dat was niet mijn bedoeling. Hij deed dat vaker. In een kinderreis werd duidelijk dat deze zelfveroordeling ontstaan was toen hij zijn arm brak (met 5 jaar). Hij was erg boos op zichzelf, dat hij zo onhandig was geweest om hard te rennen in een poortje, te stoten tegen de poortdeur en te vallen, met als gevolg een gebroken arm en zr veel pijn. Deze boosheid had hij nooit geuit. Door deze boosheid uit te spreken, en zichzelf te vergeven, komt dit zelfnegatieve gedrag niet meer voor.

Mijn zoontje van 8 kon ik niet gemakkelijk motiveren om dingen te doen die hij niet leuk vond. Hij werd daar extreem moe van. Ook op school konden ze hem niet echt aanzetten tot harder werken. Helende Reis. Kinderreis: Hij ging naar zijn blaas. Het was daar erg koud. Ik vroeg hem of daar een herinnering bij hoorde. Hij begon bijna te gillen, want hij kreeg hier erge hoofdpijn van. Met een spaceshuttle naar zijn hoofd. De herinnering die eronder zat: Mamma, ik ben nog niet eens geboren. Ineens realiseerde ik me dat ik er bij mijn eigen zoon geen aandacht aan had besteed, zo blij was ik toen het kind geboren was, maar de geboorte kon voor hem wel eens zwaar geweest zijn. Zijn eerste ervaring met onder druk gezet worden was levensbedreigend: Zijn harttonen vielen weg, dus hij moest er zeer snel uit (doorpersen voor mij). Toen hij de angst kon uitspreken, begreep dat dit toen noodzakelijk was en deze ervaring kon loslaten, was hij fysiek beter in staat ook door te zetten als hij een beetje onder druk gezet werd.(We moeten wat doorfietsen, voor de afspraak bij de tandarts, kon nu ineens)

Zijn schoolwerk valt hem hierdoor ook een stuk lichter.

Soms zijn we ons niet bewust wat een enorme emotionele lading er voor een kind op een bepaalde gebeurtenis zit en werkt dit wel door in het leven van het kind. Ik vind het een feest om een kind de mogelijkheid te geven om zich hiervan te bevrijden. Het is een prachtig gegeven dat zo zulke ongeuite emoties niet een heel leven lang hun invloed blijven uitoefenen.

 

 
2010 Joke Lamers