Het Groene Huis

 

 
    Thuis
    De Eigen Wijzen
    Mijn visie
    Ook voor jou?
    Voor moeder en kind
    Trauma Babytijd
    Methoden
    Helende reis
    Kinderreizen
    Voice Dialogue
    Coaching
    Wie ben ik
    Opleidingen
    Kosten en Contact
 

Praktijk voor Haptotherapie, Helende Reis en Voice Dialogue
Joke Lamers
Haarlem, Heemstede, Bennebroek, Hoofddorp, Bloemendaal

 

 
 
 

Voice Dialogue

 

Bij Voice Dialogue wordt aandacht besteed aan persoonlijke kwaliteiten die zeer sterk zijn ontwikkeld om tijdens de jeugd optimale aandacht en liefde te krijgen (of het tegendeel te voorkomen). Het zijn de overlevingsmechanismen waarmee haarscherp is ingeschat wat gewaardeerd en wat afgekeurd werd, die een aangepast gedrag hebben opgeleverd. Aangepast in deze zin is niet slechts gehoorzaamheid. Rebellie is ook een aanpassing, doordat het dwingt tot reactief gedrag. Eigenlijk valt al het gedrag dat niet de eigen beweging weerspiegelt hieronder. Een eenzijdige ontwikkeling, die soms niet meer volstaat.

In een Voice Dialogue sessie nodig je dat deel van jezelf uit dat destijds de waarborg was voor optimale overleving en gaat ermee in gesprek. Hierdoor kun je het achterliggende belang van die kwaliteit zien in het tijdsbeeld en komt er ruimte voor de kwaliteiten die daardoor niet voldoende zijn ontwikkeld. Je gunt jezelf hiermee een meer evenwichtige persoonlijke ont-wikkeling.

Voorbeelden:

 • Als je als kind veelvuldig straf kreeg kan het zijn dat je geweldige voelsprieten hebt ontwikkeld om in te schatten wat een ander van je wil. Je past je dan bij voorbaat aan om straf te voorkomen. Na een tijdje ben je beter in het inschatten van de wensen van de ander, dan in het herkennen van je eigen wensen. Er kan een moment komen in je leven dat dit aangepaste gedrag niet meer gezond is. Dan wordt het tijd om de eigen wensen en waarheden boven tafel te krijgen.
 • Je bent goed als je hoge schoolcijfers haalt. Het belangrijkste in het leven dat je nastreeft is dat anderen je wel goed genoeg vinden.
 • Je bent een echte stoere knaap als je niet huilt. Je mag alleen je kracht laten zien, niet je kwetsbaarheid.
 • Je krijgt alleen aandacht als je ziek bent. Alleen als je ziek bent heb je het idee dat ze echt van je houden.
 • Jij bent verantwoordelijk voor je broertjes en zusjes. Je eigen wensen en behoeften staan nooit op de eerste plaats.
 • De enige aandacht die je krijgt is negatieve aandacht. Je bent je hele leven bezig om te bewijzen dat je goed genoeg bent.

Je kunt jezelf zien als een dirigent die alle muzikanten optimaal in het muziekstuk tot hun recht wil laten komen. De violen spelen een andere rol dan de drummer, de solist is vaker te horen dan bijvoorbeeld de triangel. Welke stijl van muziek past je. In een Voice Dialogue Sessie kijk je of bepaalde instrumenten te vaak de boventoon voeren en hiermee het muziekstuk verstoren en breng je dit weer in balans.


 

 
2010 Joke Lamers